Assalamualaikum semua..
arini mood nk share resepi...
as u can see from my body size i really love to eat chicken...
wah...omputih kau...hahhahahahaha...
adoi la klo da nma peminat mkn ayam msak la apa cara sekalipun msti bole telan punya la...hehehe...
kali ini share psal CHICKEN KARAAGE @ AYAM GORENG JEPUN
nk buat ayam ni xda la susah mna tp almaklum la kita sbgai org Islam ni ada la bahan2 yg kita kena ubahsuai utk mkn kn? so ni kita share resepi bg semua org bole cuba n buat sndri kt umah tnpa rasa ragu...
ok jom kita tgk resepinya k...
CHICKEN KARAAGE @ AYAM GORENG JEPUN
Bahan-bahan :
- Ayam tanpa tulang dipotong kecil (kami guna bhgian dada sb dia lg serap bahan perap n lembut)
- Bawang Putih : 2 ulas (cincang halus)
- Halia : 1 inci (cincang halus)
- Minyak Bijan : 1 sudu teh (bg wangi so xda pn xpe...)
- Kicap Manis : 1 1/2 sudu teh
- Kicap Masin : 1 sudu teh
- Tepung Gandum secukupnya (sebetulnya guna tepung kentang tp sb xda kita sebat je tepung gandum..owh jgn lupa letak garam sket dlm tepung ye...)
so lgkah pertama gaul ayam dgn bawang putih n halia dlu k..
lepas tu tmbah kicap manis, masin n minyak bijan..klo nk manis lg bole je tmbah gula putih @ gula perang..ha gina la rupanya lepas da letak semua bahan...sila perap ye..lg lama perap lg sedap....sekurang2nya 1-2 jam ye...
bila da siap perap kita lumur2 dia dalam tepung mcm ni ye sebelom goreng...
jom menggoreng...jgn bkak api kuat sgt ye nt hangit...btw rupa dia mmg akan hitam sb kicap ye..
taraaaaa....ini la hasil chicken karaage@ ayam goreng jepun.. kami suka sb rasa dia manis2..sdap wlupn mkn mcm tu saja...
nk sedap lg kita makan dengan nasi putih siram dengan kicap pedas...mmg terangkat la....
selamat mencuba ye...gerenti puas ati..hehehhe
No comments:
Post a Comment